Jäta menüü vahele

Kontorigalerii

Qummituse näitus

Galeriide ööl, 30. augustil 2024 avame Aparaaditehases kl 18:30 Qummituse näituse "MOOD × KOSMOS".

Suve lõpp on käes ning Aparaaditehases seega taas festival ja selle raames ka Galeriide öö vol 13. Redwalli kontoris ja meie korruse koridoris avab kl 18:30 oma digikollaažide näituse noor kunstnik Qummitus. Näitused jäävad Kastani tn poolse hoone II korrusel avatuks kuni 17. oktoobrini 2024.

Allpool tutvustab kunstnik end ja oma näitust lähemalt.

Kes on Qummitus?

“Elu on lühike, kunst on igavene”
— Oscar Wilde

Minu nimi on Qummitus, meeldiv tutvuda! Kunstnikunimi Qummitus on tuletatud eestikeelsest sõnast kummitus, milles olen K tähe vahetanud Q tähe vastu, nii tekib justkui humoorikas sõnamäng häälduse ja kirjapildi vahel. Oma osa nime kujunemisel on ka minu kui kunstniku käekäigul, olen tegutsenud tagaplaanil ja aastaid olen valmistanud kunstiteoseid nii öelda sahtlisse.

Looming on minu viis ennast välja elada või viis anda edasi sõnumeid, mida teinekord ehk ei tahagi sõnadega edasi öelda. Inspiratsiooni oma teoste jaoks saan täiesti tavalistest elulistest olukordadest, uudistest, mõne teise kunstniku töödest, aga põhiliselt muusikast.

Oma esimese loomekogemuse sain üsna noorelt, kui sain oma esimesed vesivärvid ja joonistuspaberid. Mõne tunniga oli terve plokk täis maalitud erinevaid asju, mida parasjagu oma silmadega nägin. Pärast seda otsustasin minna kodumaja ette oma teoseid eksponeerima ja teistele pakkuma. Digitaalse kunstimaailma avastasin enda jaoks 12 aastaselt, kui oma kooli pinginaabri juures arvutimängude vahelt avastasin Adobe Photoshop 7.0 plaadi, küsisin selle endale laenuks ja sealt algas minu teekond digitaalsesse kunstimaailma.

Veevalajana naudin oma iseseisvust ja vaikust, kuid praeguses eluetapis tunnen isiklikku soovi teistega oma loomingut jagada. Tunnen, et see on miski, mida pean tegema. Selliste tunnete puhul mõtlen alati oma lemmik Doris Kareva luuletusele “Kõik, mida vajad, tuleb su juurde…”

“Kõik, mida vajad, tuleb su juurde
ühel või teisel varjatud kujul.
Kui tunned ta ära,
saab ta su omaks.

Kõik, mida tahad, tuleb su juurde,
tunneb su ära ja saab sinu osaks.
Hinga, loe kümneni.
Hind selgub hiljem.”

Näitusest

Tahan teiega jagada oma uut kollaažide kollektsiooni “MOOD × KOSMOS”, kus olen kokku seganud minimalistliku retromoe, planeedid ja looduse. Iga teose juurde olen hoolikalt valinud värvid, mis kompositsioonis olevate piltidega kõige paremini harmoneeruvad. Mood on mulle alati huvi pakkunud, eriti sellised väga kärtsude värvide ja kontrastidega mängimine või pastelsed teineteisega sulanduvad värvid. Küll aga ei ole minus endas olnud piisavalt enesekindlust, et seda oma stiilis välja näidata, kuid see ei tähenda, et siin-seal proovinud ei oleks. Üha rohkem on südamesse pugenud just minimalistlik retrohõnguline stiil ja seda leiab ka “MOOD × KOSMOS” kollektsioonist. Seerias on 35 teost.

Seeria valmistamiseks kulus ümmarguselt 1 000 000 minutit. Alates sobivate mulle ühel või teisel moel emotsioone või mälestusi tekitavate piltide leidmisest kuni värvide kombineerimise ja järeltöötluse lisamiseni. Tööprotsesside kiirendamiseks olen kasutanud ka tehisaru käepikendust.

Vaata loomingut ja võta ühendust!

Koduleht: qummitus.ee

Instagram: instaqummitus

Facebook: Qummitus

E-post: qummitus.art@gmail.com